Część z Was wie, że razem z Buszfoką jesteśmy małżeństwem, a w miniony weekend minął pierwszy rok!!! I z tej okazji korzystając z okazji vouchera na nocleg w hotelu ruszyliśmy do Wrocławia. Było intensywnie i gorąco, zarówno historia jak i przyroda towarzyszyła nam podczas zwiedzania. Dwa dni i ponad 50 km z buta dało w kość, ale fajnie było, więc łapcie zdjęcia i już niedługo nowe posty na blogu!! :)
M aj to świetny moment na zbiór i przygotowanie wielu smacznych oraz zdrowych specyfików np. młodych pędów świerku do zrobienia świerkowego smarowidła . Podczas zbioru zjadłem trochę prosto z drzewa ale większość zebrałem do domu w celu przygotowania Świerkowego smarowidła i syropu. Młode pędy są dość delikatne i miękkie oraz lekko kwaskowate w smaku ( zawierają dużo witaminy C). Wraz z czasem gałązki dostają coraz silniejszy żywiczny posmak. Świerk można wykorzystywać przez cały rok do parzenia herbaty. Ale do smarowidła potrzebne są właśnie młode jasno-zielone pędy. Do przygotowania tego specyfiku potrzeba nam dość dużo młodych pędów. W zależności od ilości uzyskamy większą lub mniejszą ilość syropu. Ja zebrałem ok 1L kilkucentymetrowej długości pędów. Były jeszcze dość miękkie ale okres zbioru pomału dobiega końca. Do zbioru nie należy wykorzystywać tylko jednego drzewa (najlepiej pobiera...
No gratuluję pierwszej rocznicy i jeszcze 100 lat
OdpowiedzUsuń