Ostatnio mieliśmy mały przestój na blogu, ale wiecie jak to jest, praca, studia i jeszcze projekty do zaplanowania i zrealizowania ;) Ale już się ogarniamy i ruszamy z kopyta. Dziś mała fotorelacja z zimowej edycji Survival Mani - zlotu ludzi lasu poprzeplatanego ciekawymi prelekcjami, warsztatami oraz integracją :) Na dniach większa relacja i filmik, a dziś łapcie kilka fotek ;)
M aj to świetny moment na zbiór i przygotowanie wielu smacznych oraz zdrowych specyfików np. młodych pędów świerku do zrobienia świerkowego smarowidła . Podczas zbioru zjadłem trochę prosto z drzewa ale większość zebrałem do domu w celu przygotowania Świerkowego smarowidła i syropu. Młode pędy są dość delikatne i miękkie oraz lekko kwaskowate w smaku ( zawierają dużo witaminy C). Wraz z czasem gałązki dostają coraz silniejszy żywiczny posmak. Świerk można wykorzystywać przez cały rok do parzenia herbaty. Ale do smarowidła potrzebne są właśnie młode jasno-zielone pędy. Do przygotowania tego specyfiku potrzeba nam dość dużo młodych pędów. W zależności od ilości uzyskamy większą lub mniejszą ilość syropu. Ja zebrałem ok 1L kilkucentymetrowej długości pędów. Były jeszcze dość miękkie ale okres zbioru pomału dobiega końca. Do zbioru nie należy wykorzystywać tylko jednego drzewa (najlepiej pobiera...
Mega klimat :) Piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuń