Monografia:
Gęsta krzewina, osiąga wysokość do 50cm, gałązki zdrewniałe tylko u nasady, zielone i kanciaste. Liście jajowate zaostrzone na końcówce, a u nasady lekko zaokrąglone- jasno-zielone matowe. Kwiaty beczułkowate zielono-białe lub czerwone. Jagoda soczysta-granatowa.
Okres zbioru: maj-czerwiec.
WYSTĘPOWANIE:
Rzadkie lasy iglaste, bagniska i wrzosowiska. W całej europie dość powszechna. Na południu występuje tylko w górach, na całej północy w tundrach i tajgach.
ZASTOSOWANIE:
Jagoda to najpopularniejszy owoc runa leśnego lubiany chyba przez wszystkich. Najczęściej je się jagody na surowo po uprzednim umyciu, można również użyć ich jako nadzień do ciast, zrobić z nich kompot,galaretkę czy sok. Są tacy specjaliści którzy potrafią wykonać z jagód wino czy wódkę.
Komentarze
Prześlij komentarz