Jeżyna pospolita łatwa do rozpoznania, zdrowa i smaczna.
MONOGRAFIA:
Częściowo zimozielony krzak, liście najczęściej 5-klapkowe, szerokoeliptyczne,szpiczaste u nasady zaokrąglone. Są bardzo mocno pikowane. Z wierzchu ciemnozielone a od spodu srebrzyste.
Łodyga bardzo kolczasta. Kwiaty białe lub jasno różowe.Owoce zbiorcze,pestkowe,czarno-czerwone.
Okres zbioru przypada na czerwiec-wrzesień.
WYSTĘPOWANIE:
Przydroża, ugory,skraje lasów,krzaki oraz zakrzewienia śródpolne.Najczęściej w dość łagodnych regionach gdzie nie występują bardzo srogie zimy. Bardzo częsta w całej europie.
ZASTOSOWANIE:
Przede wszystkim jadalne na surowo owoce. Należy jednak pamiętać,że owoce znajdujące się nisko nad ziemią narażone są na kontakt z lisami czyli istnieje relatywnie duże prawdopodobieństwo złapania tasiemca lisiego(bomblowiec). Większość jeżyn rosnących przy drogach jest, obsikana- dlatego warto dobrze je umyć lub zbierać te z wysokich łodyg lub nieco oddalonych od drogi.
Można również zrobić galaretki lub dżemy nawet sok. Są nawet tacy specjaliści co robią wina i likiery z jeżyny.
CIEKAWOSTKA:
W samej tylko Europie jest kilkaset odmian jeżyny. Jednak ich rozróżnienie jest niezwykle trudne więc wystarczy przyjąć,że to jeżyna i cieszyć się smakiem.
MONOGRAFIA:
Częściowo zimozielony krzak, liście najczęściej 5-klapkowe, szerokoeliptyczne,szpiczaste u nasady zaokrąglone. Są bardzo mocno pikowane. Z wierzchu ciemnozielone a od spodu srebrzyste.
Łodyga bardzo kolczasta. Kwiaty białe lub jasno różowe.Owoce zbiorcze,pestkowe,czarno-czerwone.
Okres zbioru przypada na czerwiec-wrzesień.
WYSTĘPOWANIE:
Przydroża, ugory,skraje lasów,krzaki oraz zakrzewienia śródpolne.Najczęściej w dość łagodnych regionach gdzie nie występują bardzo srogie zimy. Bardzo częsta w całej europie.
ZASTOSOWANIE:
Przede wszystkim jadalne na surowo owoce. Należy jednak pamiętać,że owoce znajdujące się nisko nad ziemią narażone są na kontakt z lisami czyli istnieje relatywnie duże prawdopodobieństwo złapania tasiemca lisiego(bomblowiec). Większość jeżyn rosnących przy drogach jest, obsikana- dlatego warto dobrze je umyć lub zbierać te z wysokich łodyg lub nieco oddalonych od drogi.
Można również zrobić galaretki lub dżemy nawet sok. Są nawet tacy specjaliści co robią wina i likiery z jeżyny.
CIEKAWOSTKA:
W samej tylko Europie jest kilkaset odmian jeżyny. Jednak ich rozróżnienie jest niezwykle trudne więc wystarczy przyjąć,że to jeżyna i cieszyć się smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz