Przejdź do głównej zawartości
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Piec w pniaku-szwedzki

Podczas dnia dziecka nasz TEAM (człowiek z buszu i Bizon survival group) miał okazję przetestować ciekawy patent. A mianowicie piec w pieńku. Sprawdziliśmy dwa warianty. Pierwszy to pieniek nacięty piłą na krzyż i to nie jest jakiś super patent a to dlatego,że  Nacięcia są za małe i ograniczony jest dopływ powietrza,a  jak wiadomo tlen to podstawa przy ogniu.
Można to poprawić używając bardzo szerokiej piły lub rozłupując pieniek na 4 części i ustawiając je z kilku centymetrową przerwą. By nam się nie rozjechały możemy je wkopać,zablokować innymi szczapkami czy związać drutem.

W powstała lukę wciskamy korę,papier,drobne patyczki-czyli wszystko co się pali. Taki piec ma wiele zastosowań. Możemy go spokojnie używać do ogrzewania schronienia przez to,że nie daje za dużego płomienia ale ciepła dość sporo. Jednak głównym zastosowaniem takiego piecyka jest gotowanie. Przez to,że  pniak wypala się od środka możemy u góry postawić garnek pod, którym koncentruje się większość płomieni. Czyli jak sami możecie się domyśleć zagotowanie wody to moment.

Patent ten wywodzi się ze Skandynawii i Syberii gdzie zimy i warunki naturalne nie sprzyjają zbytnio życiu. A taki piecyk znacznie ułatwia i umila egzystencje w tych regionach. Poza zastosowaniami typowo bushcraftowymi piecyk w pniaku jest bardzo fajnym wyjściem na imprezy w plenerze gdzie z pewnością zaskoczymy znajomych i dodamy fajny nastrój.

Należy jednak pamiętać,że to ogień i musimy zachować ostrożność, bo jeden błąd z naszej strony może się  źle skończyć.

Komentarze

  1. Swedish Fire Torch zainteresował mnie już dawno, jednak nie miałem jeszcze możliwości go wypróbować... Ile godzin można gotować na takim pieńku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od wielkości pniaka,gatunku drewna i jego suchości.Tu mieliśmy brzozowe pniaczki nie największych rozmiarów i paliły się z 1,5-2godziny. Ale z tego co kiedyś słyszałem może palić się nawet kilka dobrych godzin-tyle,że musi to być dość spora belka.

      A co do gotowania to zależy jak szybko się wypala środek. Bo może nam się garnek przewrócić. Ale kilka litrów wody zagotujesz i zdążysz zrobić spory obiad ;)

      Usuń
  2. dwie godzinki to optimum. Mnie też po głowie chodziło ugotowanie zupy na takiej brzózce. Po pierwsze bo jest miękka i dam radę ją rozłupać moim Obozowcem od Tlim'a, po drugie bo nie pali się w nieskończoność...

    Gotowałeś kiedyś w Dakota Fire Hole?

    OdpowiedzUsuń
  3. Używałem- i jest to super patent-skryte, nie dymi specjalnie,szybko gotuje itp. Można by powiedzieć,że ognisko idealne.Tylko to kopanie dołka jest upierdliwe. Ogniska te są bardzo często używane w wojsku czy przez miłośników taktycznych zabaw jak ASG jak i przez wszystkich turystów,bushcraftowców itp. którzy nie chcą być widoczni a chcą się cieszyć gotowaniem na ognisku .

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry patent. Sam nie raz robiłem. Szwedzką pochodnię można zrobić na 3 sposoby w zależności od okoliczności i posiadanych narzędzi. Pozdrawiam!
    Opisałem tutaj: http://blog.laplander.pl/szwedzka-pochodnia/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Góry Bucegi i ich tajemnice

 M imo sporego opóźnienia przez zabawy w offroad zwykłym SUVem, dotarliśmy w góry Bucegi. Piękne pasmo, skrywające wiele tajemnic i ciekawostek. Według niektórych badaczy tereny te zamieszkiwała nieznana cywilizacja i to podobno jeszcze ta sprzed wielkiego potopu - Atlantydzi, a może kosmici? Tego jeszcze nikt nie wyjaśnił. Ale jedno jest pewne, według wielu publikacji góry te coś kryją, coś co jest silnie pilnowane przez rząd rumuński, amerykański i Watykan!  W góry dotarliśmy późnym popołudniem, więc nie tracąc czasu, błyskawicznie ruszyliśmy w teren, by zobaczyć sfinksa i nie tylko. Od parkingu towarzyszył nam bardzo sympatyczny psiak, mały kundelek, bał się i nie dał się pogłaskać, ale dzielnie szedł cały czas obok nas. Góry Bucegi są piękne, skały, łąki, sporadyczny śnieg i silny wiatr towarzyszą nam cały czas, aż do samej skały, która nosi nazwę sfinks. Skała faktycznie przypomina pod pewnym kątem sfinksa. Ale ciekawsza jest teoria, skąd ten kształt. Jest bowiem pewna gr...

Świerkowe smarowidło

M aj to świetny moment na zbiór i przygotowanie wielu smacznych oraz zdrowych specyfików np.  młodych pędów świerku do zrobienia świerkowego smarowidła . Podczas zbioru zjadłem trochę prosto z drzewa ale większość zebrałem do domu w celu przygotowania Świerkowego smarowidła i syropu. Młode pędy są dość delikatne i miękkie oraz lekko kwaskowate w smaku                  ( zawierają dużo witaminy C). Wraz z czasem gałązki dostają coraz silniejszy żywiczny posmak. Świerk można wykorzystywać przez cały rok do parzenia herbaty. Ale do smarowidła potrzebne są właśnie młode  jasno-zielone pędy. Do przygotowania  tego specyfiku potrzeba nam dość dużo młodych pędów. W zależności od ilości uzyskamy większą lub mniejszą ilość syropu. Ja zebrałem ok 1L kilkucentymetrowej długości pędów. Były jeszcze dość miękkie ale okres zbioru pomału dobiega końca.  Do zbioru nie należy wykorzystywać tylko jednego drzewa (najlepiej pobiera...

Hasvik Wind Fjord Nansen

O d powrotu z Islandii minęło już niestety sporo czasu, ale na szczęście pozostały nam super wspomnienia, kupa przygód i niezawodny sprzęt, jak bluzy Fjord Nansen Hasvik Wind . Można by pomyśleć, że bluza turystyczna jak to bluza, nic nadzwyczajnego, jednak to jest naprawdę konkret, bluza techniczna idealna. Zachwalamy, ponieważ sprawdziły się świetnie na Islandii! I po powrocie też. Geniusz tkwi w prostocie mawiają, i tu to się potwierdza. Cały fenomen bluzy polega na dwóch rzeczach. Pierwsza to zastosowanie materiału termoaktywnego Micropile Stretch, który bardzo dobrze odprowadza nadmiar wilgoci, ryzyko przeziębienia znacznie maleje, a komfort jest gigantyczny. Pot w moment jest transpirowany na zewnątrz, przy większej aktywności widać, jak jest wypychany i osadza się na zewnętrznej warstwie materiału, po czym odparowuje dalej. Dzięki stretchowi bluza idealnie dopasowuje się do ciała, nie ma zbędnych przestrzeni (z powietrzem, które wyziębia) i nie krępuje ruchów. Można ...