Noży Opinel chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Klasyczny składany kozik pięknie wykonany i niezwykle przydatny podczas każdej działalności outdoorowej. W swoim asortymencie firma Opinel ma wiele noży w których każdy znajdzie coś dla siebie. Można wybierać między stalą węglową a zwykłą, rękojeści są wykonane z różnych gatunków drewna, buk,dąb, orzech zdarzają się również inne gatunki. Są również modele z wyrzeźbionymi rękojeściami na których są motywy polowań, maszerów i wiele innych.
Historia:
Pierwszy nóż Opinel powstał w 1890r. w miejscowości Saint-Jean-de-Maurienne w Rhône-Alpes regionie departamencie Sabaudia , Francji. Przez Józefa Opinel jaka producent narzędzi postanowił wytworzyć nóż. Od razu noże Opinela zyskały wielu zwolenników wśród okolicznych chłopów i pasterzy.
W 1897r. Opinel rozwinął serie noży z numerami do 12.
W 1901r. Józef Opinel założył pierwszą fabrykę w której zaczął produkować swoje noże na skalę masowa.
Opinel aby zwiększyć sprzedaż swoich noży otwożył mały sklepik w
pobliżu Chambéry węzła kolejowego, gdzie noże stał się popularne wśród kolejarzy, dzięki czemu szybko rozjechały się po całej Francji.
W 1909r. opinel zarejestrował swój znak firmowy.Wybierając koronowaną rękę.
W 1911r. Opinel otrzymuje złoty medal na wystawie narzędzi.
Wciągu kilku lat sprzedaż osiągnęła pułap setek tysięcy noży rocznie. A do drugiej wojny światowej sprzedał już 20.000.000.
Dopiero w 1955r. wprowadzono Virobloc. czyli blokadę zabezpieczającą ostrze przed niekontrolowanym złożeniem ostrza, co zdecydowanie zwiększyło bezpieczeństwo.
Opinel w 1985r. został uznany za jeden ze stu najlepszych wzorów użytkowych, dzięki czemu znalazł swoje miejsce w Muzem Victorii obok Porsche 911 i zegarka Rolex.
W 2000r. polepszono blokadę która teraz umożliwia zabezpieczenie ostrza zarówno w postaci ze schowanym ostrzem jak i otwartego.
Dziś firma dalej prowadzona jest przez rodzinę Opinel i sprzedają rocznie ok. 15mln. noży. Muzeum poświęcone nożem Opinel (Le Musée de l'Opinel) znajduje się w Saint-Jean-de-Maurienne.
Materiały:
Tradycyjny nóż Opinel jest wykonany z drewna bukowego a ostrze ze stali węglowej (XC90) jest to bardzo dobra stal która łatwo poddaje się ostrzeniu jednaj jest nieco delikatniejsza od stali nierdzewnej przez co przy ciężkiej pracy istnieje ryzyko złamania ostrza. Większość modeli Opinela jest wykonywana ze stali węglowej jak i z Sandvik 12C27M acier stali nierdzewnej.
Historia:
Pierwszy nóż Opinel powstał w 1890r. w miejscowości Saint-Jean-de-Maurienne w Rhône-Alpes regionie departamencie Sabaudia , Francji. Przez Józefa Opinel jaka producent narzędzi postanowił wytworzyć nóż. Od razu noże Opinela zyskały wielu zwolenników wśród okolicznych chłopów i pasterzy.
W 1897r. Opinel rozwinął serie noży z numerami do 12.
W 1901r. Józef Opinel założył pierwszą fabrykę w której zaczął produkować swoje noże na skalę masowa.
Opinel aby zwiększyć sprzedaż swoich noży otwożył mały sklepik w
pobliżu Chambéry węzła kolejowego, gdzie noże stał się popularne wśród kolejarzy, dzięki czemu szybko rozjechały się po całej Francji.
W 1909r. opinel zarejestrował swój znak firmowy.Wybierając koronowaną rękę.
W 1911r. Opinel otrzymuje złoty medal na wystawie narzędzi.
Wciągu kilku lat sprzedaż osiągnęła pułap setek tysięcy noży rocznie. A do drugiej wojny światowej sprzedał już 20.000.000.
Dopiero w 1955r. wprowadzono Virobloc. czyli blokadę zabezpieczającą ostrze przed niekontrolowanym złożeniem ostrza, co zdecydowanie zwiększyło bezpieczeństwo.
Opinel w 1985r. został uznany za jeden ze stu najlepszych wzorów użytkowych, dzięki czemu znalazł swoje miejsce w Muzem Victorii obok Porsche 911 i zegarka Rolex.
W 2000r. polepszono blokadę która teraz umożliwia zabezpieczenie ostrza zarówno w postaci ze schowanym ostrzem jak i otwartego.
Dziś firma dalej prowadzona jest przez rodzinę Opinel i sprzedają rocznie ok. 15mln. noży. Muzeum poświęcone nożem Opinel (Le Musée de l'Opinel) znajduje się w Saint-Jean-de-Maurienne.
Materiały:
Tradycyjny nóż Opinel jest wykonany z drewna bukowego a ostrze ze stali węglowej (XC90) jest to bardzo dobra stal która łatwo poddaje się ostrzeniu jednaj jest nieco delikatniejsza od stali nierdzewnej przez co przy ciężkiej pracy istnieje ryzyko złamania ostrza. Większość modeli Opinela jest wykonywana ze stali węglowej jak i z Sandvik 12C27M acier stali nierdzewnej.
Jaki nr nożna najlepiej wybrać?
OdpowiedzUsuńTo zależy do czego potrzebny będzie. Jeśli do cięższych prac to 10. Ale w 99% zastosowań turystycznych czy outdoorowych jak i miejskich idealny jest opinel no.8.
UsuńPytanie jeszcze czy carbon czy inox. To już są indywidualne preferencje. Carbon szybko rdzewieje i pokrywa się patyną(więcej roboty by go zachować w jak najlepszej kondycji) natomiast inox to ostra stal ale nie tak ostra jak carbon. Ale ma tą zaletę,że nie trzeba o niego tak dbać.
Ale rozmiar najbardziej praktyczny to 8 max 10.
Czyli średnia: No9! :D
UsuńSpoko wpis :D
OdpowiedzUsuńKonrad Busza
OdpowiedzUsuńCo to znaczy ostra stal? Nie znam takiej. Ostrość noża zależy od wielu czynników. Do najistotniejszych zaliczam: grubość głowni, jej kształt, rodzaj szlifu oraz kąt krawędzi tnącej. Jeśli mamy do czynienia z takimi samymi nożami, to o ostatecznej agresji cięcia decyduje głównie gradacja osełki
(powstałe mikro ząbki, które można istotnie zwiększyć ostrząc na diamentach) Ja kończę na gradacji 600 i zaręczam, że nóż goli włosy, pomidorka nacina prowadzony wyłącznie pod własnym ciężarem.
Nie ma stali ostrych i tępych. Za to są stale twardsze i bardziej miękkie, co ma wyłącznie wpływ na długość trzymania tej ostrości. Osobiście wolę inox, gdyż ze zgiętą głownią lub jej czubkiem, albo zawiniętą krawędzią jeszcze coś się da zrobić w odróżnieniu od rdzewki, która pęka lub się wyszczerbia. Umiem ostrzyć z ręki, więc większa częstotliwość używania małej, diamentowej osełki nie przeraża mnie.