Mora Companion Heavy Duty MG Carbon |
Do tego potrzebne nam będą: nóż,musztarda i papier toaletowy.
Na czyste ostrze nakładamy cienką warstwę musztardy. Nie musi to być zbyt dokładnie po prostu na całym ostrzu musi być musztarda. Po kilku minutach należy usunąć całą musztardę jakąś szmatką lub papierem. Po takim procesie na ostrzu pojawią się ciemne plamy i przebarwienia. Dzięki takiemu potraktowaniu stali w przyszłości nie będziemy musieli się zmagać z czyszczeniem ostrza. Krótko mówiąc musztarda pozwala na zabezpieczenie klingi przed przebarwieniami wnikającymi z użytkowania.
Polecam ten zabieg każdemu kto ma nóż ze stali węglowej zarówno stary jak i nowy. W przypadku nowego poza tym co opisałem powyżej nie musimy robić. Jednak w przypadku starego ostrza możne pobawić się w oczyszczenie ostrza np.watą stalową lub delikatnym papierem ściernym. Gdy już uznamy,że nie jesteśmy w stanie bardziej doczyścić ostrza to robimy wszystko tak samo jak w przypadku nowego noża.
Niektórzy zamiast musztardy używają soku z cytryny co daje podobny efekt, jednak ja go nigdy nie sprawdzałem i nie wiem jakie jest rzeczywisty efekt tego zabiegu. Dlatego ja polecam patent z musztardą.
EFEKT KOŃCOWY |
Jaka to musztarda bo musztarda z biedronki z grubymi ziarnami daje brzydki efekt?
OdpowiedzUsuńWłaściwie chodzi o to że grube ziarnka gorczycy zostawiają brzydkie i bardzo żadkie kropki a ja chciałbym uzyskać dokładnie ten efekt co ty na swojej klindze.
OdpowiedzUsuńJa używam zwykłej sarepskiej musztardy. Ale zwykła musztarda bez dodatków powinna dać rade.
Usuń