Przejdź do głównej zawartości
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Les Stroud

 

Les Stroud                       (ur.w Kanadzie w 1961r)
 Popularyzator i ekspert w dziedzinie survivalu, reżyser, muzyk i współtwórca emitowanego na Discovery programie Człowiek który przetrwa wszystko jak i Les Stroud na krańcu świata. Należy do prestiżowego stowarzyszenia The Explorers Club. W czasie kręcenia serii  programów Człowiek który przetrwa wszystko sam bez jedzenia, bez wody i bez ekipy filmowej pokazuje jak przetrwać 7 lub 10 dni w najdzikszych ostępach planety. Cały sprzęt filmowy nosi w plecaku a waga całego ekwipunku waży ok.30kg. Jest to bardzo dużo gdy jest się najedzonym i wypoczętym a co dopiero gdy niema się, jedzenia i wody a program sam się nie nakręci.
Les Stroud jest jednym z najlepszych survivalowców których można oglądać w telewizji. W czasie programów w prosty i przyjemny sposób przekazana zostaje podstawowa wiedza z zakresu sztuki przetrwania. Szczerze polecam wszystkie programy człowieka który przetrwa wszystko jak i jego książkę pt. "Przetrwać wszystko".

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Góry Bucegi i ich tajemnice

 M imo sporego opóźnienia przez zabawy w offroad zwykłym SUVem, dotarliśmy w góry Bucegi. Piękne pasmo, skrywające wiele tajemnic i ciekawostek. Według niektórych badaczy tereny te zamieszkiwała nieznana cywilizacja i to podobno jeszcze ta sprzed wielkiego potopu - Atlantydzi, a może kosmici? Tego jeszcze nikt nie wyjaśnił. Ale jedno jest pewne, według wielu publikacji góry te coś kryją, coś co jest silnie pilnowane przez rząd rumuński, amerykański i Watykan!  W góry dotarliśmy późnym popołudniem, więc nie tracąc czasu, błyskawicznie ruszyliśmy w teren, by zobaczyć sfinksa i nie tylko. Od parkingu towarzyszył nam bardzo sympatyczny psiak, mały kundelek, bał się i nie dał się pogłaskać, ale dzielnie szedł cały czas obok nas. Góry Bucegi są piękne, skały, łąki, sporadyczny śnieg i silny wiatr towarzyszą nam cały czas, aż do samej skały, która nosi nazwę sfinks. Skała faktycznie przypomina pod pewnym kątem sfinksa. Ale ciekawsza jest teoria, skąd ten kształt. Jest bowiem pewna gr...

Buszmen na tropie pt. Buszmeństwo i morze cz.2

I proszę bardzo tak na dobry start w  kolejny tydzień, druga część  # buszmennatropie pt Buszmeństwo i morze i tym razem nasze przygody na szwedzkiej ziemi ;) - miłego oglądania ;)   Suby mile widziane ;) a tu dla tych co 1 części nie widzieli ;)

Świerkowe smarowidło

M aj to świetny moment na zbiór i przygotowanie wielu smacznych oraz zdrowych specyfików np.  młodych pędów świerku do zrobienia świerkowego smarowidła . Podczas zbioru zjadłem trochę prosto z drzewa ale większość zebrałem do domu w celu przygotowania Świerkowego smarowidła i syropu. Młode pędy są dość delikatne i miękkie oraz lekko kwaskowate w smaku                  ( zawierają dużo witaminy C). Wraz z czasem gałązki dostają coraz silniejszy żywiczny posmak. Świerk można wykorzystywać przez cały rok do parzenia herbaty. Ale do smarowidła potrzebne są właśnie młode  jasno-zielone pędy. Do przygotowania  tego specyfiku potrzeba nam dość dużo młodych pędów. W zależności od ilości uzyskamy większą lub mniejszą ilość syropu. Ja zebrałem ok 1L kilkucentymetrowej długości pędów. Były jeszcze dość miękkie ale okres zbioru pomału dobiega końca.  Do zbioru nie należy wykorzystywać tylko jednego drzewa (najlepiej pobiera...