Przejdź do głównej zawartości
Postaw mi kawę na buycoffee.to

Szczawiik Zajęczy

Z racji, że już jest wiosna, czas zacząć zbiory jadalnych roślin.  Tym razem opiszę łatwą do rozpoznania i smaczną a przede wszystkim popularną w polskich lasach i łąkach roślinę zwaną Szczawikiem Zajęczym.
Monografia:
Wieloletnia, mała roślinka(5-15cm) o charakterystycznym jasnozielonym kolorze. Wszystkie liście odziomkowe tak jak u prawdziwych koniczyn. Kwiaty białe z ciemnymi paskami.
Okres zbioru przypada na kwiecień-maj.
Zastosowanie:
Liście o przyjemnie kwaśnym smaku można jeść na surowo jak i przyrządzać różnego rodzaju sałatki lub dodać dla smaku do zup. Swój kwaskowy smak zawdzięcza obecności kwasu szczawiowego który przy spożywaniu regularnie i przez dłuższy czas może doprowadzić do powstania kamicy nerkowej. Zatem Szczawik Zajęczy należy do tych roślin których nienależny spożywać dzień w dzień w dużych ilościach ale od czasu do czasu dla dodania smaku na pewno nie zaszkodzi.
Ryzyko ewentualnego pomylenia go z jakąś inną rośliną jest wykluczone.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Góry Bucegi i ich tajemnice

 M imo sporego opóźnienia przez zabawy w offroad zwykłym SUVem, dotarliśmy w góry Bucegi. Piękne pasmo, skrywające wiele tajemnic i ciekawostek. Według niektórych badaczy tereny te zamieszkiwała nieznana cywilizacja i to podobno jeszcze ta sprzed wielkiego potopu - Atlantydzi, a może kosmici? Tego jeszcze nikt nie wyjaśnił. Ale jedno jest pewne, według wielu publikacji góry te coś kryją, coś co jest silnie pilnowane przez rząd rumuński, amerykański i Watykan!  W góry dotarliśmy późnym popołudniem, więc nie tracąc czasu, błyskawicznie ruszyliśmy w teren, by zobaczyć sfinksa i nie tylko. Od parkingu towarzyszył nam bardzo sympatyczny psiak, mały kundelek, bał się i nie dał się pogłaskać, ale dzielnie szedł cały czas obok nas. Góry Bucegi są piękne, skały, łąki, sporadyczny śnieg i silny wiatr towarzyszą nam cały czas, aż do samej skały, która nosi nazwę sfinks. Skała faktycznie przypomina pod pewnym kątem sfinksa. Ale ciekawsza jest teoria, skąd ten kształt. Jest bowiem pewna gr...

Buszmen na tropie pt. Buszmeństwo i morze cz.2

I proszę bardzo tak na dobry start w  kolejny tydzień, druga część  # buszmennatropie pt Buszmeństwo i morze i tym razem nasze przygody na szwedzkiej ziemi ;) - miłego oglądania ;)   Suby mile widziane ;) a tu dla tych co 1 części nie widzieli ;)

Świerkowe smarowidło

M aj to świetny moment na zbiór i przygotowanie wielu smacznych oraz zdrowych specyfików np.  młodych pędów świerku do zrobienia świerkowego smarowidła . Podczas zbioru zjadłem trochę prosto z drzewa ale większość zebrałem do domu w celu przygotowania Świerkowego smarowidła i syropu. Młode pędy są dość delikatne i miękkie oraz lekko kwaskowate w smaku                  ( zawierają dużo witaminy C). Wraz z czasem gałązki dostają coraz silniejszy żywiczny posmak. Świerk można wykorzystywać przez cały rok do parzenia herbaty. Ale do smarowidła potrzebne są właśnie młode  jasno-zielone pędy. Do przygotowania  tego specyfiku potrzeba nam dość dużo młodych pędów. W zależności od ilości uzyskamy większą lub mniejszą ilość syropu. Ja zebrałem ok 1L kilkucentymetrowej długości pędów. Były jeszcze dość miękkie ale okres zbioru pomału dobiega końca.  Do zbioru nie należy wykorzystywać tylko jednego drzewa (najlepiej pobiera...